Пројекат “Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност”

Пројекат “Промоција олимпијских вредности – поштовање, пријатељство и изузетност” је подржан од стране Олимпијског комитета Србије и Министарства просвете, а реализују га 64 школе из Србије. Најбољих 5 школа по избору стручне комисије, учествоваће у финалном догађају у Београду, а наша школа је међу њима, јер је од могућих 100 освојила 98 бодова и прво место на ранг листи!
Своје активности започели смо у месецу марту 2024. године. Олимпијска бакља прошла је нашим градом и укључила наше шестаке и седмаке у пројекат промоције олимпијских вредности и преношење олимпијских принципа на савремен начин – поштовати себе и друге, ширити пријатељство и стремити ка изузетности. Знамо да спортски дух, фер-плеј, уважавање различитости, тимски рад нису само делови Физичког васпитања и културе, већ и целог концепта нашег образовања. У пројекат, а и прихватање вредности, укључили су се и други предмети: језици и књижевност, Музичка култура, Ликовна култура, природне науке, укључили смо се сви.
У предактивностима су учествовали сви ученици и наставници наше школе. Олимпијска еуфорија се осећала у сваком кутку Школе, у свакој учионици. Реквизите за Олимпијски дан направили су наши најмлађи, литерарни конкурс пробудио је нову креативност и идеје како спојити здрав дух са умом, написана је химна наше Школе за коју је компонована музика, а амблем спаја све посебности нашег краја и општине са духом олимпизма. Амблем је у знаку Кладовског каранфила, који се може наћи само на територији наше Општине.
Школа је направила и свој Олимпијски музеј. Ту су се ученици упознали са традицијом олимпијских игара, али и успесима наше школе и спортиста. Преко 800 ученика и предшколаца прошло је кроз овај јединствени музеј, чију смо поставку заједно осмислили.
Једна од активности била је трчање и вежбање уз TreninGo апликацију, којом се бележи свака физичка активност ученика. Осим ове апликације, наши ученици су на занимљив начин учили и проверавали своја знања у специјалном квизу, уз помоћ интерактивних постера и MapApp апликације.
Завршна активност, Олимпијски дан, реализована је 10. маја 2024. године. Олимпијски пламен кренуо је из нашег културног блага, тврђаве Фетислам. Прошао је кроз Дечји град, парк у самом центру града, плато испред Музеја, који крије тајне најстарије цивилизације у Европи и напокон засветлео и на нашој Школи. Сви наши ученици, радници и родитељи са поносом су сачекали да бакља стигне и поздравили све спортисте, који су је пратили на њеном путу. Након церемоније отварања, одржала су се спортска такмичења на свим спортским теренима Школе. Било је заглушујућег навијања, бодрења, спортске неизвесности и одличних потеза, уз дечије осмехе и забаву.
На самом крају, одликовани су носиоци медаља, али смо победници били сви, јер ми негујемо мото – Не морамо бити најбољи. Довољно је да будемо најбољи што можемо. Зато су вредности које повезују спорт и науку за нас водиље и зато су олимпизам и здраво тело и дух оно чему тежимо и оно што смо желели да спојимо кроз овај пројекат.