Пројекат "Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност"

Пројекат “Промоција олимпијских вредности – поштовање, пријатељство и изузетност”  је подржан од стране Олимпијског комитета Србије и Министарства просвете, а реализују га 64 школе из Србије. Најбољих 5 школа по избору стручне комисије, учествоваће у финалном догађају у Београду. Међу њима ће се наћи и наша школа, јер је са освојених 98 бодова од могућих 100 заузела прво место на ранг листи!

Своје активности започели смо у месецу марту 2024. године. Подразумевало се ангажовање готово свих наставних предмета: физичко и здравствено васпитање, језици и књижевност, Музичка култура, Ликовна култура, природне науке… укључили смо се сви! Више од 600 ученика, од којих 192 (ученици шестог и седмог разреда) у такмичарском делу.

Прве активности подразумевале су  израду реквизита (заставице, панои за олимпијски музеј, костими, украси). На часовима Цртања, сликања и вајања, Ликовне културе, Биологије и Чувара природе, наши ученици и наставници створили су олимпјски пламен, бакљу, медаље, логотип, амблем, ловорове венце… На часовима Историје настали су сјајни костими, Технике и технологије тебле за дефиле отварања, а на часовима Информатике и рачунарства логотипови одељења.

Два литерарна конкурса расписали смо у оквиру пројекта, на теме: 1) Пријатељство, поштовање, изузетност” и 2) Текст за олимпијску химну школе”. Наравно, уз ученике, главне улоге припале су наставницима Српског језика и књижевности, који су се активно укључили у олимпијску еуфорију.

Нови изазов био је стварање и презентовање Олимпијског музеја – задатак који није поколебао наше наставнике и ученике. На часовима одељењских заједница и страних језика стварани су панои, пуни занимљивих информација и прелепих мисли,  цртежа и фотографија. Уз њих, пехари и медаље који сведоче о успеху ученика и наставника наше школе, а на крају и виртуелна шетња кроз прави олимпијски музеј – на школском зиду!

Поставку су по отварању посетили сви ученици наше школе, као и предшколци из ПУ “Невен” из Кладова.  

Овај пројекат има и такмичарски карактер, као што смо споменули на почетку, па су наши шестаци и седмаци имали озбиљан задатак да вежбају и баве се физичким активностима, бележећи све то апликацијом TreninGo. То није све – тридесетак њих је учествовало у специјалном олимпијском квизу, који је припремљен и спроведен кроз апликацију MapApp. Пре тога, они су морали добро да се припреме, користећи интерактивне постере и податке који су налазили скенирањем QR кодова. За укупно време проведено у вежбању и количину претрчаних километара, наши ученици су награђени са 19 од максималних 20 бодова! Још боље су урадили квиз знања, на коме су освојили масималних 20 бодова!

Завршна активност, Олимпијски дан, реализована је 10. маја 2024. године. Олимпијски пламен кренуо је из нашег културног блага, тврђаве Фетислам. Прошао је кроз Дечји град, парк у самом центру града, плато испред Музеја, који крије тајне најстарије цивилизације у Европи и напокон засветлео и на нашој Школи. Сви наши ученици, радници и родитељи са поносом су сачекали да бакља стигне и поздравили све спортисте, који су је пратили на њеном путу. Након церемоније отварања, коју су употпунили представници локалне самоуправе и спортског савеза и спортских клубова нашег града, одржала су се спортска такмичења на свим спортским теренима Школе. Било је заглушујућег навијања, бодрења, спортске неизвесности и одличних потеза, уз дечије осмехе и забаву.
На самом крају, одликовани су носиоци медаља, али смо победници били сви, јер ми негујемо мото – Не морамо бити најбољи. Довољно је да будемо најбољи што можемо. Зато су вредности које повезују спорт и науку за нас водиље и зато су олимпизам и здраво тело и дух оно чему тежимо и оно што смо желели да спојимо кроз овај пројекат. Од могућих 60 бодова, за организацију и презентовање нашег завршног рада смо освојили 59! Укупно, за све три активности које су се бодовале, наша школа је освојила 98/100 бодова и заузела прво место на ранг листи! Радујемо се финалном такмичењу и надметању са школама из Београда, Ваљева, Младеновца и Шајкаша!

Финално такмичење одржано је 29. маја у Основној школи “14. октобар” у Београду. Наш тим се састојао од 12 ученика (по 6 из шестог и седмог разреда), са подједнаким бројем дечака и девојчица. Иако су поприлично рано устали и били исцрпљени од пута, наши такмичари су били феноменални и освојили сребрну медаљу са прикупљених 88 бодова у 5 игара! Све време их је бодрио навијачки тим од тридесетак ученика и наставника, заједно са директорком Школе. Знање, креативност и вештина којом су нас представљали у овом финалу била је изузетна! Сувишно је рећи да су за нас они апсолутни победници! 

Неке од вредних награда које су Олимпијски комитет Србије и Министарство просвете обезбедили за најуспешније школе су: присуство догађају ОКС-а – Избор најуспешнијих спортиста и тренера у 2024. години, поклон пакет књига, поклон пакет спортских реквизита за ТренинГО, сто за текбол и поклон радионица Српског савеза за спортску рекреацију и текбол, Разговор са шампионом и посета изложбе Олимпијског музеја уз стручно вођење. Сви учесници пројекта добили су мајице, дипломе и сувенир за успомену од Олимпијског комитета Србије и Министарства просвете.

Са финалистима се дружила и репрезентативка Србије у теквондоу, Тијана Богдановић, освајачица сребрне медаље са ОИ Рио 2016 и бронзане медаље са ОИ Токио 2020.

Пројекат оваквог обима не бисмо могли да изведемо без помоћи организација које су биле несебично уз нас, па им се овим путем срдачно захваљујемо:

– Локална самоуправа
– Спортски савез општине Кладово
– Карате клуб “Ђердап”
– Карате клуб Кладово
– ЖОК “Ђердап”
– КК “Ђердап”
– ФК “Ђердап”
– Стонотениски клуб “Ђердап”
– Телевизија Кладово
– Библиотека “Центар за културу”
– Фото “Бобан Мистер”
– Штампарија “МИГ”
– ПУ “Невен”
– ИО Основне школе “12. септембар” Неготин
– ОМШ “Константин Бабић”
– АКУД “Полет”
– ПУ “Реа денс”
– ИУ “Jungle аниматор”
– ТОО Кладово
– Пољопривредно газдинство “Оташевић”